'21

La 9ª edició de Difumina va ser molt emotiva. Segurament perquè veníem d’un any anterior sense haver-ho pogut celebrar i tothom en tenia moltes ganes. Les propostes dels tallers eren molt interessants i tant la Giulia Sagramola com en Jesús Cisneros van elaborar un programa d’activitats molt creatiu. El taller de la Giulia estava dedicat a l’estil propi i es van desenvolupar diversos exercicis per fomentar l’experimentació i la creació visual. El taller del Jesús en canvi, era més abstracte i simbòlic. Va ser tot un procés d’exploració i dibuix per arribar a un resultat col·lectiu.

Jesús Cisneros
1969 Zaragoza (Espanya)
www.jesuscisneros.com

Va estudiar a Saragossa, primer la llicenciatura d’Història de l’Art a la Universitat i després il·lustració a l’Escola d’Arts Aplicades.

Ha publicat llibres amb editorials d’Espanya, Mèxic, Colòmbia, Itàlia i Regne Unit, i ha col·laborat en diversos projectes editorials.  

Professor d’il·lustració durant cinc anys en “Centro de diseño, cine y televisión” i en el curs de postgrau d’il·lustració de l’UNAM, ambdós a la Ciutat de Mèxic. Professor en els cursos de la “Scuola Internazionale d’Illustrazione” de la Fundació Štĕpán Zavřel, a Sàrmede, Itàlia.

Ha impartit també tallers a Espanya, Mèxic, Alemanya, Corea, Rússia i Tailàndia.

Ha realitzat exposicions individuals a la Ciutat de Mèxic, Seül i Marsella.

Premio Lazarillo d’Il·lustració. Menció especial a la biennal d’il·lustració Ilustrarte, Lisboa.

Seleccionat en tres ocasions a la mostra d’il·lustradors de la Fira del llibre de Bologna.

Giulia Sagramola
1985 Fabriano (Itàlia)
www.giuliasagramola.it

Giulia Sagramola és una il·lustradora, autora de còmics i llibres il·lustrats. La seva feina abraça des del món editorial a diversos ambits de la comunicació visual, fins a la creació d’objectes, teixits i animacions.

Treballa per revistes com New York Times, The New Yorker, Planadviser, Little White Lies. Il·lustra llibres per Feltrinelli, Mondadori, Il Castoro, Topipittori, Milan, Einaudi, ADD Editore, Les 400 Coups, Quirk Books. Durant anys ha gestionat el projecte d’autoproducció Teiera. Els seus còmics breus han  aparegut en diverses publicacions com The New Yorker, Linus, Smemoranda, Rolling Stone, Vice, Courier, Traveler. La seva feina ha estat premiada a la Fira del llibre de Bologna, American Illustration, 3×3 Picture Book Show i Society of Illustrators. 

És autora de noveles gràfiques com “Bacio a cinque” (Topipittori) i “Incendi Estivi” (Bao Publishing). Ha il·lustrat el llibre infantil “Mon Chien Banane” (Les 400 coups), “Sonno Gigante Sonno Piccino” (Topipittori) i “Un drôle de trucco pas drôle” (Rouergue) del qual també n’és autora. Actualment viu a Barcelona. 

Taller Jesús Cisneros

Dibuixar/Narrar el món

Descripció

Entenc el dibuix com quelcom especial, que ens apropa a la vida i ens ajuda a comprendre-la. En aquest sentit, el curs es planteja com un viatge que pretén il·luminar aspectes importants de la nostra relació amb el dibuix, des de la seva capacitat de recrear el món i la seva relació amb la memòria, fins al seu potencial narratiu i simbòlic. Realitzarem un recorregut per diversos temes i tècniques. Serà sobretot un retrobament amb el plaer de dibuixar, descobrint l’expressivitat de blanc i negre i les possibilitats del color. 

La nostra exploració es nodrirà d’elements propers: l’entorn natural del Pirineu. Gaudirem de passejos per observar i prendre apunts. Per altra banda, la dinàmica del treball del taller potenciarà l’encreuament i intercanvi d’idees, de manera que encara que cada participant desenvoluparà un projecte personal, el seu treball serà també fruit de trobades i intercanvis amb l’obra dels companys i companyes. En el procés passarem de l’experiència íntima del dibuix a la col·lectiva de la narració. Ens acostarem a contes, mites i llegendes, formes narratives mil·lenàries que contenen imatges fascinants a través dels quals estudiarem les relacions entre imatge i paraula. 

Desenvolupament

El programa consta de les següents parts:

1. Dibuixar la natura. El món vegetal com a motiu de dibuix. Tècniques amb blanc i negre. Gestualitat i expressió de la tinta xinesa.

2. Representar animals. La imatge simbòlica. Tècniques de color: la monotípia 1.

3. La figura humana com a motiu. Sintàxia i formes de construcció de la imatge. Tècniques de color: monotípia 2.

4. La imatge narrativa. Relacions (imatge i paraula).

Taller Giulia Sagramola

L’estil és la teva veu

Descripció

Aquest taller està dirigit a qualsevol persona que estigui interessada a desenvolupar l’estil propi i la pròpia recerca personal com a il·lustrador/a, dibuixant de còmics o autor/a.

També per aquelles persones que senten un bloqueig creatiu o es troben sense idees. Treballarem enfocant la nostra veu i per reconèixer les històries que tenim a dins, per després transformar-ho en un projecte narratiu/visual concret. 

El dibuix és l’instrument que ens ajuda a plasmar les nostres idees i investigar com les volem representar. Treballarem sobre sketchbooks que es convertiran en el nostre gimnàs, on experimentarem diverses tècniques de desenvolupament d’idees. D’aquesta manera iniciarem a entrenar la nostra manera personal de pensar en imatges i representar-les. 

Aprofundirem en la preparació d’una imatge, analitzant elements de composició gràfica, del traç, del color. Farem exercicis per planificar conjuntament il·lustracions posant límits en materials, estil i temps, jugant amb tècniques simples. 

Finalment, a partir d’una de les idees que surtin de l’experimentació, construirem una història. Treballarem sobre la fase de la recerca, l’storyboard, fins als primers dibuixos definitius.

El resultat final serà una història il·lustrada que podrà tenir forma de llibre, de webcòmic, d’instal·lació o qualsevol altra forma que es vulgui de narració seqüencial.  

Aquí hay contenido bloqueado porque no has aceptado las cookies. Revisa la configuración para acceder a todos los contenidos. Cookies config